Sosem volt albumok

Egy soha el nem készült album borítójára írt szövegek, köszönetek, megjegyzések, fricskák, ömlengések, tények, talányok.

Jogaink

Az itt fellelhető írások, zenei részletek a szerző és szerzőtársainak szellemi termékei, melyekre minden jogot fenntartanak, beleértve a részek, vagy az egész reprodukálásának jogát. A tartalmak harmadik személy általi felhasználásához a szerzők engedélye szükséges. Amennyiben idéznéd, hivatkoznál rá, kérjük, tüntesd fel a forrást!

Friss topikok

hangol-atok

2013.10.02. 21:53 :: a gitáros

A hathúros gitárok gyári hangolása a legtöbb esetben a tradicionális "E". A héthúrosoké is, kiegészülve a "B" húrral. A nyolchúrosoké egy fél hanggal mélyebb, és még egy plusz húr, ami "F".

Itthon a zeneiskolákban használt jelölések alapján a "H" hang felel meg a hangológépeken is látható "B"-nek. Az itthoni oktatás szerint a "b", a "H" fél hanggal(egy b-vel) mélyebb verziója. Ami természetesen megegyezik a másik rendszer "A#"-jével, ami az "A" fél hanggal magasabb verziója.

A standard hathúros hangolása így néz ki (legvékonyabb húrtól a legvastagabbig):

E - B - G - D - A - E

A héthúrosoké:

E - B - G - D - A - E - B

Az én hathúrosomé (kvázi héthúrosként felhangolva):

B- G - D - A - E - B

A nyolchúrosoké (először a megszokott formájú, alatta az egyes hangológépeken látható skála szerinti):

D# - A# - F# - C# - G# - D# - A# - F
Eᵇ - Bᵇ - Gᵇ - Dᵇ - Aᵇ - Eᵇ - Bᵇ - F

Ezen a képen talán jobban látszik, miért, hogyan:

klaviatur

A nevek is láthatóak. Tradicionális skála. A fehérek az egész, a feketék a fél hangok. Balra mélyül a skála. Oldalt a nyilak mutatják. hogy a "ᵇ" mélyíti a hangot fél hanggal, a "#" pedig emeli a hangot fél hanggal. A fekete billentyűkön a felső szöveg a jobbra alatta található fehér billentyű hangjának változását mutatja, az alsó szöveg az alatta a fehér billentyűn jobbra lévő hang változata. Tehát a "D" egy "#"-el lesz "dis" (fél hangot felfelé lépünk a skálán), ami ugye nem más, mint az "E" egy "ᵇ"-vel jelölt megfelelője, az "es". Amennyiben egy "ᵇ"-t rakunk elé, akkor "des" (fél hanggal mélyebbre megyünk a skálán), ami tulajdonképpen a"C" egy "#"-tel jelölt értéke, a "cis".

A fehér billentyűkön jelölt kisbetűs hangok(felső két sor) speciális esetek. Mivel nem kapcsolódnak hozzájuk az adott irányban félhangok, így a közvetlen mellettük fekvő egész hangok lesznek a  félhangjai. A "H"-ból így egy "#"-el lesz a "his", ami ugye maga az alap "C", a "C"-ből egy "ᵇ"-vel lesz a "ces", ami ugye nem mást, mint a "H". És akkor még nem ejtettünk szót a két kereszttel, vagy két bével jelölt hangokról, amik még egy kicsit speciálisabb esetek. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sosemvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr275548347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása