Sosem volt albumok

Egy soha el nem készült album borítójára írt szövegek, köszönetek, megjegyzések, fricskák, ömlengések, tények, talányok.

Jogaink

Az itt fellelhető írások, zenei részletek a szerző és szerzőtársainak szellemi termékei, melyekre minden jogot fenntartanak, beleértve a részek, vagy az egész reprodukálásának jogát. A tartalmak harmadik személy általi felhasználásához a szerzők engedélye szükséges. Amennyiben idéznéd, hivatkoznál rá, kérjük, tüntesd fel a forrást!

Friss topikok

RG

2013.10.02. 21:57 :: a gitáros

Megérkezett végre, birtokba vettem. Ennek megünneplésére a régi RG-t darabjaira szedtem, letisztogattam, megkapta a szükséges ápoló anyagokat, kenést, igazítást. Új húrok, újra beállítani a jól bevált hangoláshoz.
Sajnos szétszedve látni, hogy a nálam eltöltött tizennyolc éve nem múlt el nyomtalanul. Párszor leesett, eldőlt, most láttam, hogy a testen az egyik tremolót tartó csavarnál a fában van egy hajszálvékony repedés. Semmi végzetes, de ott van. A tremoló pengéi is megkoptak, a tartói is. Még működik, használható, de már nyugdíjaztatná magát a szerkezet. Az oktávállítások miatt a húrvezetők is megöregedtek. A hangolókulcsok is túl régóta tartanak ellen, a satuba is bevésődtek az évek. Az elektronika is hanyagolná már a nyaggatást. A nyak szépen ívelődik, majdnem teljesen lapos, ahogy én szeretem. A pálcája viszont már nem szereti a tekergetést. A bundok eléggé kopottak.

És mégis. Pontos, jól tartja a hangolást, elvisel mindent, tizennyolc éve gyötörjük egymást. Hangja kifogástalan, nagyon kényelmes, gyors, jól kiegyensúlyozott. Felújítom, ahogy szánhatok rá egy valag pénzt. Mert csak a legjobb tartozékokkal érdemes. A többi csak rontana rajta.

IMAG0023_1

A szorzatszám elárulja, hogy hol és mikor, hányadikként gyártották. Ezt Koreában, Saehan Factory-ban (S), 1994.-ben (4), decemberben (12), adott hónapban 2019.-ként.

IMAG0027

Így néz ki most. Átalakítva, személyre szabva, beállítva. Kifuttattam a kedvenc húrjaimat. Alig lehet már itthon kapni őket. Ennél sokkal szomorúbb, hogy nincsen gyárilag belőlük hét-, és nyolchúros készlet. Előbbi erre a hathúrosra lenne ideális a mostani hangoláshoz, mert így kicsit vékony és "laza" a mély húr. Utóbbi pedig az újra kellene majd.

Az új. Minden porcikáján érezni, hogy a két gitár gyártása  között eltelt tizenkilenc év. A nyak vastagsága megegyezik a két gitárnál, mégis az új egy fokkal kényelmesebb, és jóval gyorsabb. Holott a régi is nagyon kényelmes, és gyors. Ez abból adódik, hogy a  régi nyak hátulja akkori tapasztalatokkal lakkozott, a mostani is, csak ezen egy leheletnyi szatén lakk van csak, mintha nem is lenne. A régin vastagabb, kicsit fényesebb. A nyak profilja is kicsit laposabbnak.

Nincsen még teljesen beállítva az új, az oktávra hangolást elhalasztottam, a majdani húrok felrakásáig, hiszen akkor úgyis kellene állítani, és a gyári beállítása is elég jó, majdnem tökéletes. Emlékszem, hogy amikor vettem a régit, akkor is D'Addario XL húrok voltak rajta(10-es készlet), ezen az újon is azok vannak (EXL 120-8, Super Light). Akkor sem jöttek be, most sem, a hangjuktól, és a tartósságuktól sem vagyok elájulva. Nagyon lazák, főleg a basszus húrok. Annyira, hogy a gyári húrmagasság felső pontját kellett beállítanom, hogy megszűnjön a fret buzz. Kinéztem a közvetkező készleteket. Egyel vastagabbak, ott lejjebb mehetek a húrlábakkal, nem lesz zajos. Kicsit "izgulok" miatta. A régire vastagabbak kerülnek, nagyobb húzóerők, más rugóbeállítások kellenek, remélem a repedésnek sem tesznek rosszat. Az újon is majdnem másfélszeres lesz a húzóerő növekedés, a nútot is reszelni kell, hogy tökéletesen feküdjenek benne a vastagabb húrok. Arról nem is beszélve, hogy hosszú évekbe telt megtalálni az ideális húrokat. Erre most válthatok márkát. Remélem beválnak majd. Mert nyolc húrosból, és jó bariton húrokból nincsen nagy választék.

IMAG0013

Nem látszik a legjobban, de itt is ott van minden info a sorozatszámban. Indonéziai gyártás, Cort Indonesia factory (I), 2013.-ban (13), július hónap (07), 01093.-ként. A hozzá csapott ellenőrző papírról tudni, hogy július harmadikán esett át a beállításon, végső ellenőrzéseken.

IMAG0029

A régi tokjában, csak éppen-hogy fér el. Kicsit ki is nyomja az oldalát. Na meg bepasszításkor leszedné a belső borítást a vázról. Kell majd vennem egy hosszabb tokot. Ami ismét csak egy furcsa dolog lesz. Az egyik olcsóbb, de szállítással, vámmal, ÁFÁ-val együtt annyi, mint egy neveset megvenni itthon.  Csuda egy ország ez.

IMAG0016

És akkor a különbségek. Az egyik bordó, a másik fekete. :) Az egyik menzúrája 25,5" (648mm), a másiké 27" (685.8mm). Kicsit más a test formája a bemarásoknál (szarvaknál), az eltérő nyakak miatt. Más a kulcsfej és a nyak illesztése, az eltérő konstrukció miatt. A régi két darabból készült, a kulcsfej külön, ragasztva a nyakhoz. Ez azért kell, mert így a húzás irányába állíthatóak a rostok, sokkal erősebb lesz a kész nyak. Az új öt darabból áll hosszában, ezért a kulcsfej és a nyak találkozásánál van egy kis "gallér", ami szintén a húrok által kifejtett húzást hivatottak kompenzálni.  Más a nyakak testhez igazítása is. Az újnál ez idén márciustól lett a kidolgozottabb, addig az is olyan volt, mint a régié. Eddig ennyire szépen kontúrozottak csak a drágább modelleken voltak.

IMAG0024

Jól látszik, hogy a test formáját követi a nyak csiszolása, de egy centiméterrel az illesztési pont vonal előtt található. Játék közben csak extrém esetben lehet(ne) zavaró.

IMAG0030

Itt már teljesen a testig tart a nyak íves kiképzése.

Hirtelen ennyi. Nagyon könnyű megszokni, egymás után kézbe véve őket, a hat húros nyaka viccesen karcsúnak hat. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sosemvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr545548355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása