Sosem volt albumok

Egy soha el nem készült album borítójára írt szövegek, köszönetek, megjegyzések, fricskák, ömlengések, tények, talányok.

Jogaink

Az itt fellelhető írások, zenei részletek a szerző és szerzőtársainak szellemi termékei, melyekre minden jogot fenntartanak, beleértve a részek, vagy az egész reprodukálásának jogát. A tartalmak harmadik személy általi felhasználásához a szerzők engedélye szükséges. Amennyiben idéznéd, hivatkoznál rá, kérjük, tüntesd fel a forrást!

Friss topikok

Apróságok,

2012.03.16. 14:10 :: zeneszek

... ha már a keret felkerült.

Kívülállóként nem tudom megtapasztalni, mennyire hallani ki az előző postban szereplő két hanganyagból, de nem teljesen egymás tükörképei.

A gitárszólamok például csak türközve lettek. A szél hangjai néhol igen, néhol nem. A hullámzás is teljesen megfordult. A kutyaugatás és a tücskök hangjai viszont egyszerre vannak jelen normál és fordított módon is.

A gitárok tulajdonképpen egy gitár, különböző játéktechnikákkal és pengetési stílussal, pengetési hellyel. Egy akusztikus felvételekre teljesen alkalmatlan hangszerrel. Tömör hárs test, juhar nyak, rózsafa fogólap, EMG 85-ös hangszedő, egy szem hangerő potméter, ami a gyári passzív hangszedőkhöz lett igazítva. Felvételkor csak két üres sávon engedtük át a hangját, az egyetlen dolog, ami a hangra hatással volt, azok a zajszűrők (mindkét oldalon más-más beállításokkal). Ezen kívül nem került a hangra semmi színezés, semmi effekt, még egy egyszerű eq sem. Az egyetlen olyan tényező, ami aktívan befolyásolta a hangot (a zajszűrőkön kívül) az a gitárokhoz használhatatlan kábel. 

Sokszor az emberek nem hajlandóak áldozni egy-egy jobb kábelre. Pedig nagyon sokat számítanak.
Az évek folyamán ezeknek is változik az áteresztő képességük, a hangjuk. A legjobbak az irányított kábelek, ahol megszabják, hogy melyik vége mehet a hangszerbe, és melyik az erősítőbe, egyéb hangtechnikai eszközbe. Az általános kábelek felső kategóriája jól bírja a használatot, nagyjából semleges a hangjuk. Az olcsóbbak rendesen színeznek, vagy inkább vágnak a hangból.
És akkor itt van ez a kábel, amit csináltattam. PA rendszerek elsődleges kábele, stereo felépítésű, oldalanként és közösen is árnyékolt. Ebből készült egy olyan kábel, aminek mindkét végén mono jack csatlakozó van. Hangja kicsit a közép és magasabb tartományok felé tolódik, de még éppen elegendő mély hanggal.

Hangképzés szempontjából nem elhanyagolhatóak a húrok sem. 
Esetünkben Dean Markley Blue Steal készletről van szó 11-52-es méretben B-E-A-D-G-B hangolással, a D húr pedig a készlet két váltóhúrja közül (18P/0.46 - 20W/0.51) a vastagabb, tekercselt.

A pengető pedig Ibanez Heavy CE16H-HSC. Kicsit fémes hanggal.

Zenészek 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sosemvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr44320115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása